فهرست مطالب

مطالعات قدرت نرم - پیاپی 20 (بهار و تابستان 1398)

نشریه مطالعات قدرت نرم
پیاپی 20 (بهار و تابستان 1398)

  • تاریخ انتشار: 1398/05/15
  • تعداد عناوین: 8
|
  • قاسم خانجانی* صفحات 1-30

    هدف از این تحقیق، شناسایی نفوذ فکری و فرهنگی و راه های مقابله با آن در اندیشه رهبر معظم انقلاب اسلامی (مدظله العالی) است. روش تحقیق در این نوشته، توصیفی تحلیلی است که با استفاده از روش کتابخانه ای و بر اساس گردآوری داده ها از مجموعه بیانات و سخنرانی های ایشان استخراج شده است. یر این اساس روشن خواهد شد که از نظر ایشان، نفوذ فکری و فرهنگی هم خطرناکتر و هم ماندگارتر است. از همین رو تخریب و تاثیر منفی این نوع نفوذ از انواع دیگر بسیار بیشتر و البته راه مقابله با آن نیز بسیار پیچیده تر است. مهمترین خطر این گونه از نفوذ، بی هویتی، سکولاریزه شدن، سیطره و تسلط فرهنگ غربی و استحاله است که در این نوشته، با تاکید بر این خطرات از نگاه آیت الله خامنه ای(مدظله العالی) و پیامدهای آن، به راه های مقابله با این خطرات نیز پرداخته شده است. هوشیاری و عدم غفلت از دشمنی دشمن، باور به نفوذ و تهاجم فرهنگی، مدیریت فرهنگ بر مبنای شعارهای انقلاب و مبانی انقلاب و مقابله با استحاله از جمله این راه هاست که در این نوشته بدان پرداخته خواهد شد.

    کلیدواژگان: نفوذ، استحاله، دفاع، اندیشه، آیت الله خامنه ای
  • نادر جعفری هفت خوانی، محمدرضا کوهکن* صفحات 31-75

    با عنایت به بیانات امام خمینی و رهبر معظم انقلاب اسلامی و نیز اسناد بالادستی جمهوری اسلامی ایران، می توان نتیجه گرفت همان گونه که مردم ایران در عرصه های گوناگون این انقلاب نقش محوری داشته اند، در عرصه بین المللی نیز باید نقش کلیدی و موثری ایفا کنند و به تعبیر این پژوهش، «مردمی سازی دیپلماسی فرهنگی» صورت گیرد. مشاهده وضع موجود نشان می دهد که این مهم، آن چنان که باید محقق نشده است و پژوهش حاضر به دنبال شناخت موانع و آسیب های تحقق مردمی سازی دیپلماسی فرهنگی است. بدین منظور از روش مشاهده (مشارکتی و غیر مشارکتی)، مصاحبه نیمه ساخت یافته و اسنادی برای گردآوری داده ها، و از روش تحلیل مضمون برای تحلیل داده های کیفی تحقیق استفاده شد. نتایج نشان می دهد دیپلماسی فرهنگی در جمهوری اسلامی ایران، هنوز نتوانسته به سطح مردمی شدن دست یابد و آسیب ها و موانع متعددی از تحقق آن جلوگیری کرده است. این آسیب ها و موانع را می توان در سه دسته کلی «از سوی متولیان رسمی»، «از سوی بازیگران مردمی» و «از سوی عوامل بیرونی» در نظر گرفت که هر یک مجموعه ای از آسیب ها و موانع خردتر را شامل می شوند.

    کلیدواژگان: مردمی سازی، دیپلماسی فرهنگی، سازمان های مردم نهاد، مشارکت مردمی
  • اصغر افتخاری، حامد کیانی مجاهد* صفحات 71-105

    یکی از اساسی ترین مخاطرات و چالش های فراروی نظام اسلامی، «پروژه نفوذ خارجی» است که با توجه به گستردگی آن، کسب شناخت همه جانبه در قبال این مساله، نخستین گام در راستای تامین منافع و امنیت ملی جمهوری اسلامی ایران است. با عنایت به اهمیت واکاوی ابعاد مفهومی نفوذ، مقاله حاضر با استفاده از روش «تحلیل محتوا»، به دنبال پاسخ گویی به این پرسش است که مفهوم نفوذ در اندیشه امام خمینی رحمت الله علیه دارای چه مولفه هایی می باشد و بر این مبنا، مفهوم نفوذ در چارچوب اندیشه ایشان، چه معنایی دارد؟ در این راستا، نگارندگان ضمن بهره گیری از الگوی فلسفی- منطقی علل اربعه، به تبیین علل مادی، فاعلی، صوری و غایی مساله نفوذ در اندیشه امام خمینی (ره) پرداخته و ازاین رهگذر، تعریف امام راحل از مفهوم نفوذ را استنباط و ارایه نموده اند. طبق نتایج حاصل از پژوهش، این تعریف عبارت است از: «نفوذ نقشه ای تدریجی، کارشناسی شده و جذابیت محور است که در مجرای ارتباطی دوطرفه به دنبال تاثیرگذاری بر نظام سیاسی و گروه های مختلف ملت است. هدف این نقشه ی غیرملموس که توسط عاملیت داخلی و خارجی نفوذ پیاده سازی می شود، استحاله مخاطب و کارویژه آن، تهی کردن ملت و نظام اسلامی از عناصر مولد قدرت می باشد». با این تعریف نفوذ سیاستی نرم است و در پوشش های گوناگون صورت می گیرد، تشخیص آن دشوار بوده و می تواند ضربات جبران ناپذیری بر ملت و نظام اسلامی وارد آورد.

    کلیدواژگان: نفوذ، امام خمینی (ره)، علل اربعه، استحاله، قدرت نرم
  • مهرداد بیات بابلقانی*، ابوالحسن فقیهی، کرم الله دانشفرد صفحات 111-142

    هدف این پژوهش بررسی عوامل موثر بر میزان اعتماد مدیران دولتی به شهروندان و تاثیر آن بر میزان مشارکت شهروندان و درگیر شدن آنها در تدوین، اجرا و ارزیابی سیاستهای بخش عمومی است. این تحقیق از نظر مخاطب استفاده، در زمره تحقیقات کاربردی، از نظر هدف، در رسته تحقیقات توصیفی و نیز از نظر گردآوری داده، در زمره تحقیقات پیمایشی قرار می گیرد. همچنین به منظور گرد آوری داده های مورد نیاز، از ابزار پرسشنامه استاندارد استفاده شده است. یافته های تحقیق حاضر بیانگر آن است که متغیر اعتماد مدیران به شهروندان می تواند در اثرگذاری سه عامل گرایش به اعتماد، تجربیات پیشین و انتقاد به دولت بر میزان مشارکت شهروندان نقش میانجی کامل را ایفا نموده، در حالیکه اعتماد مدیران به شهروندان در تاثیر کارایی شخصی بر میزان مشارکت شهروندان نقش میانجی خفیف (مکمل) را ایفا می نماید. اعتماد سازمانها و مدیران به مردم، به ارتقا و بهبود سطح همکاری دولت و ملت می انجامد و حکمرانی مشارکتی واقعی، بدون اعتماد دولت به شهروندان امکان پذیر نخواهد بود. برای شکل گیری و بالندگی اعتماد دولت به شهروندان ، اعتقاد و باور به دانش و مهارتهای عملی آنها، گوش فرا دادن به مطالبات و صدای ایشان، تسهیم قدرت با آنها، نمایش واقعی اعتماد و احترام در فرایندهای اداری و آموزش و درگیر نمودن آنها در این فرایندها باید سرلوحه تصمیمات مدیران قرار گیرد.

    کلیدواژگان: اعتماد، اعتماد مدیران دولتی به شهروندان، قابلیت اعتماد، مشارکت شهروندی
  • علی جعفری*، محمد برجعلی زاده، ناهید کردی صفحات 143-176

    فناوری های ارتباطی نوین به عنوان مهمترین دست آورد انسان قرن بیستم از طریق اتصال زیربناها و روبناها در حیات مادی و معنوی بشر، ظرف سه دهه ابعاد گوناگون زندگی انسان معاصر را دستخوش تغییر و تحول کرده است. اینترنت و فضای مجازی علاوه بر تاثیرات بنیادین بر حوزه های فرهنگی، اجتماعی و اقتصادی جوامع مختلف ابعاد تهدیدآمیزی را نیز آشکار ساخته و زمینه انتقال منابع ناامنی از فضای واقعی به مجازی را فراهم کرده است. امروزه محیط های تهدیدآمیز علیه منافع ملت ها و دولت ها صرفا به سرزمین محدود نمی شود و جهان مجازی نیز محیطی تهدیدزا به شمار می آید. سایبر تروریسم یکی از مهمترین تهدیدات نوظهور است که با استفاده از قابلیت های اینترنت به فعالیت های خود بعد بین-المللی داده است. با توجه به اهمیت مطالعات بنیادین در شیوه مواجهه با پدیده های نوظهور، این پژوهش با هدف شناخت نقش رسانه های نوین در ظهور و گسترش تروریسم در عرصه بین الملل، با استفاده از روش پیمایش و ابزار پرسشنامه محقق ساخته در سطح صاحب نظران و کارشناسان سراسر کشور اجراء شد. یافته ها نشان داد؛ از میان پنج عامل مورد بررسی شامل: ماهواره، اینترنت، فضای مجازی، شبکه های اجتماعی و روزنامه نگاری سایبر، عامل فضای مجازی در ظهور و گسترش و گروه های تروریستی به عنوان بازیگران جدید در عرصه بین الملل بیشترین نقش را ایفاء کرده است.

    کلیدواژگان: رسانه های نوین، اینترنت، فضای مجازی، تروریسم، قدرت
  • حفیظه مهدیان* صفحات 177-205

    انیمیشن یکی از محصولات فرهنگی- رسانه ای است که بواسطه قابلیت های شگرفی که دارد، توانمدی بالایی در جذب مخاطب دارد. مقاله حاضر سعی دارد با روش توصیفی-تحلیلی، در گام نخست، جذابیت انیمیشن را از دو منظر «رسانه ای» و «جامعه شناختی-روانشناختی» تبیین کند. از بعد رسانه ای، نظریه اقناع به خوبی می تواند چگونگی جذب مخاطب توسط انیمیشن را تحلیل کند و از بعد جامعه شناختی- روانشناختی، نظریه «پرسونا» یا همان «شخصیت های رسانه ای» اثر هورتون و وول، می تواند چگونگی جذب مخاطب نسبت به یک انیمیشن را بررسی کند. در ادامه بر اساس این دو نظریه، مولفه های محتوایی انیمیشن ها که برای مخاطب جذابیت دارند ارایه می شود. «منجی گرایی و خاص بودگی»، «قهرمان های معمولی»، «حماسه نمایی»، «منحصر به فرد بودن»، «بی کرانگی» و «بازنمایی جهان ناپیدا»، از جمله این مولفه ها هستند. در انتها، جذابیت از منظر فلسفه اسلامی واکاوی می شود و تاثیر انواع جذابیت بر انسان و جامعه بررسی می شود. بر این اساس سه نوع جذابیت «حسی»، «وهمی» و «عقلی»، با سه نفس انسانی «نباتی»، «حیوانی» و «عقلانی» در تلایم هستند که هر یک از عالم صور معنایی به ساحت ذهن انسان نزول می کند و پس از آن هویت بین الاذهانی پیدا کرده و در عرصه فرهنگ و سبک زندگی، خود را نشان می دهند.

    کلیدواژگان: جذابیت، انیمیشن، اقناع، شخصیت رسانه ای، فلسفه اسلامی
  • عالمه کیخا*، امین رضا کمالیان، ابراهیم حدادی، عبدالعلی کشته گر، سلمان جلالی صفحات 207-241

    تحقیق حاضر با هدف اریه الگوی رهبری هوشمند مبتنی بر قدرت نرم در سازمان های دولتی منتخب استان سیستان و بلوچستان انجام شد. روش انجام تحقیق بصورت طرح ترکیبی از نوع کثرت گرایی در داده ها بوده است. جامعه آماری این تحقیق در بخش کیفی شامل خبرگان(کارشناسان ارشد ادارات دولتی شهر زاهدان و اساتید دانشگاه) و در بخش کمی 200 نفر از مدیران سازمان های دولتی منتخب استان سیستان و بلوچستان بوده است که با استفاده از شیوه نمونه گیری هدفمند تعداد 20 خبره و 132 نفر از مدیران سازمان های دولتی منتخب استان سیستان و بلوچستان به عنوان حجم نمونه انتخاب شدند. پژوهشگر در بخش کیفی پژوهش ابتدا با مطالعه عمیق اسناد موجود و سپس مصاحبه با خبرگان اقدام به شناسایی شاخص های الگوی رهبری هوشمند مبتنی بر قدرت نرم در سازمان های دولتی را از روش تحلیل تم نمود. خروجی این مرحله شناسایی 114 شاخص در قالب 19 بعد اصلی و 32 زیر بعد اصلی بود. در گام دوم به جهت برقراری ارتباط و توالی بین ابعاد بدست آمده و ارایه مدل ساختاری ، از روش مدل سازی ساختاری تفسیری (ISM) استفاده گردید که بر اساس نظرات خبرگان و تجزیه و تحلیل های صورت گرفته، مدل رهبری هوشمند مبتنی بر قدرت نرم احصاء گردید. نتایج تحقیق نشان داد که، عوامل علی رهبری هوشمند مبتنی بر قدرت نرم در سازمان های دولتی بر راهبرد سازمانی تاثیر ندارد، اما عوامل زمینه ای و ساختاری رهبری هوشمند مبتنی بر قدرت نرم در سازمان های دولتی بر راهبرد تاثیر دارد .

    کلیدواژگان: رهبری هوشمند، قدرت نرم، راهبردهای سازمانی رهبری، سازمان های دولتی منتخب استان سیستان و بلوچستان
  • رسول افخمی، بهشید ارفع نیا *، محسن محبی صفحات 243-267

    پژوهش حاضر تلاش داشت تا به این سوال پاسخ دهد که نهادهای ورزشی به چه نحوی و چگونه سبب توسعه روابط سیاسی در سطح بین المللی بالاخص روابط سیاسی جمهوری اسلامی ایران می‌گردد. در حقیقت هدف این تحقیق شناسایی کارکرد نهادهای ورزشی (به عنوان قدرت نرم)در ایجاد و توسعه روابط سیاسی بود. بایستی عنوان نمود که امروزه، ورزش در نظام سیاسی به عنوان ابزاری موثر برای توسعه روابط بین المللی مورد تاکید است، خصوصا برای آن دسته از کشورهایی که دارای فضای سرد سیاسی متقابلی هستند می‌تواند موجب تلطیف و عادی سازی رابطه میان دو کشور شود همانند مسابقات فوتبال یا کشتی که بین ورزشکاران کشورمان با دیگر دولت هایی که روابط سیاسی با هم نداشته یا دارای روابط دوستانه و حسنه ای نبوده اند. از لحاظ تاریخی از ورزش و جذابیت آن به عنوان یک روش برای پیشبرد برنامه های سیاسی استفاده می شود. می‌توان گفت سیاست در اساس شکل گیری رویدادهای ورزشی، چون المپیک موثر بوده به گونه ای که از چندین روز پیش از برگزاری بازی ها المپیک باستان تعاملات نظامی و جنگی بین دولت شهرهای یونان متوقف می شد تا بازی ها در صلح کامل برگزار شود. ورزش‌هایی مثل فوتبال چند سالی است که جنبه‌های سیاسی پررنگی به خود گرفته و در مدیریت کلان سیاسی به کارکردهای آن توجه می‌شود.

    کلیدواژگان: ورزش، نهادهای ورزشی، سیاست، روابط سیاسی، قدرت نرم. دیپلماسی ورزشی.روابط خارجی
|
  • Ghasem Khanjani * Pages 1-30

    The purpose of this research is to identify the intellectual and cultural influence and ways to deal with it in the thought of the Supreme Leader of the Islamic Revolution (as). The research method in this paper is an analytical description that has been extracted from the collection of his speeches and lectures using the library method and based on data collection. On this basis, it will become clear that in their view, intellectual and cultural influence is both more dangerous and more enduring. Therefore, the destruction and negative impact of this type of infiltration is much more than other types, and of course the way to deal with it is much more complex. The most important danger of this kind of influence is anonymity, secularization, domination and domination of Western culture and transformation. In this article, by emphasizing these dangers from the point of view of Ayatollah Khamenei (as) and its consequences, in some ways Dealing with these risks has also been addressed. Awareness and not neglecting the enemy's enmity, believing in cultural influence and aggression, managing culture based on the slogans of the revolution and the principles of the revolution and confronting transformation are among the ways that will be addressed in this article.

    Keywords: Influence, Transformation, Defense, thought, Imam Khamenei
  • Nader Jafari Haftkhani, Mohammad Reza Koohkan * Pages 31-75

    With regard to the statements of Imam Khomeini and the Supreme Leader of the Islamic Revolution, as well as the superior documents of the Islamic Republic of Iran, it can be concluded that as the Iranian people have played a pivotal role in various areas of this revolution, they must also play a key role in the international arena. According to the research, the "participation of cultural diplomacy" should be occurred. The current situation shows that this important issue has not been realized, as it should be. The purpose of this research was to identify the damages and obstacles to the realization of the participation of cultural diplomacy. For this purpose, the participant and non-participant observation method, semi-structured interviews, and documents were used to collect data. In addition, the thematic analysis was used to analyze the qualitative data of the research. The results indicate that cultural diplomacy in the Islamic Republic of Iran has not yet reached the participation level and several damages and obstacles have prevented it from being realized. These damages and obstacles can be considered in three general categories including "by official custodians", "by popular actors", and "by external factors", each containing a set of micro damages and obstacles.

    Keywords: Participation, cultural diplomacy, NGOs, Public Participation
  • Asghar Eftekhari, Hamed Kiani Mojahed * Pages 71-105

    One of the most important threats and challenges facing the Islamic system is the "foreign influence project", which, given its widespread scope, gaining a comprehensive understanding of this issue, is the first step towards securing the interests and national security of the Islamic Republic of Iran. Considering the importance of understanding the conceptual dimensions of influence, the present article uses the method of "content analysis" to answer the question of which components of the concept of influence in the thought of Imam Khomeini, Rahmatullah Aliyah, and on this basis, the concept of influence within the framework of his thought What does it mean? In this regard, while using the philosophical-logical model of the causes of the arbia, the writers have explained the material, the causal, the formal, and the ultimate causes of the influence of Imam Khomeini's thought and, in this regard, have inferred and defined the definition of the Imam from the concept of influence. . According to the results of the research, this definition is: "The influence of the gradual, mastery, and attractiveness of the plan, which in the bilateral communication channel seeks to influence the political system and various groups of the nation.

    Keywords: Infiltration, Imam Khomeini, causes of erection, Transformation, Soft power
  • Mehrdad Bayat Babolghani *, Abolhassan Faghihi, Karamollah Daneshfard Pages 111-142

    This study looks at the views of public administrators in citizens, in particular their level of trust toward the ability, integrity, and benevolence of citizens when participating in public programs. This research is in the category of applied research, from target audience view; from objective perspective, it belongs to descriptive research category and from data collection view, it is in the survey research category. Path analysis and mediator analysis via Bootstrap method were used for data analysis using SPSS software. The findings of the present study indicate that trust in citizens can play a mediating role in influencing the three factors of propensity to trust, public administrators' past experiences and government bashing by people on citizen participation, whereas public administrators' trust in citizens plays a mild (complementary) role in influencing self-efficacy of public administrators on citizen participation. Public administrators' trust in citizens will lead to the enhancement of the level of cooperation between the government and citizens, and real participatory governance will not be possible without the trust toward citizens. The constructive effect of trust is to enhance and improve the level of cooperation between government and civil society. To build government trust in citizens, to believe in their practical knowledge and skills, to listen to their demands and voices, to share power with them, to truly demonstrate trust and respect in administrative processes, and to train and engage them in this process should be at the heart of managers' decisions in the process of formulating, implementing, and evaluating policies.

    Keywords: Trust, Public Administrators' Trust in Citizens, Citizen Trustworthiness, Citizen Participation
  • Ali Jafari *, Mohammad Borjalizadeh, Nahid Kordi Pages 143-176

    New communication technologies as the most important human achievement of the 20th century have transformed the various facets of contemporary human life within three decades by connecting the foundations and superstructures of human material and spiritual life. Today, threatening environments against the interests of nations and governments are not just confined to the land; the virtual world is also a threatening environment. Cyber-terrorism is one of the most important emerging threats that has made its activities international by using Internet capabilities. Considering the importance of fundamental studies in dealing with emerging phenomena in this study, this survey was conducted by a researcher-made questionnaire at the level of scholars and experts throughout the country. The role of modern media with the focus of the Internet and cyberspace on the spread of terrorism was examined The findings indicate that among the new media, cyberspace has the greatest contribution to the development and emergence of terrorist groups as new actors in the international arena.

    Keywords: Modern Media, Internet, Cyberspace, terrorism, Power
  • Hafize Mahdian * Pages 177-205

    Animation is one of the cultural-media products that has great potential to attract audiences because of its great capabilities. In the first step, this paper attempts to explain the appeal of animation from both 'media' and 'sociological-psychological' perspectives by using a descriptive-analytical approach. From the media perspective, the theory of persuasion can well analyze how the audience is attracted to the animation, and from the sociological-psychological dimension, Horton and Wool's theory of Persona, or the "media personalities", can capture how the audience is drawn to an animation. Check. Based on these two theories, the content components of animations that are appealing to the audience are presented below. These components include "saviorism and specialism", "ordinary heroes", "saga", "being unique", "infinity" and "representing the invisible world". Finally, attractiveness is analyzed from the perspective of Islamic philosophy and the impact of all kinds of attraction on human beings and society is examined. Accordingly, there are three kinds of "sensual", "delusional" and "intellectual" attractions, together with the three "vegetable", "animal" and "intellectual" human souls, which each of the semantic worlds descends into the realm of the human mind, and They then find inter-religious identity and express themselves in the realm of culture and lifestyle.

    Keywords: Attraction, Animation, persuasion, Media personality, Islamic philosophy
  • Aleme Keikha *, Amin Reza Kamalian, Ebrahim Haddadi, Abdolali Keshtgar, Salman Jalali Pages 207-241

    This study aimed to present a model of smart leadership based on soft power in selected government organizations in Sistan and Baluchestan province. The research method has been a combination of multidimensional data design. The statistical population of this research in the qualitative section includes experts (senior experts of government departments of Zahedan city and university professors) and in the quantitative section of 200 managers of selected government organizations in Sistan and Baluchestan province, which uses 30 targeted sampling methods. 132 managers of selected government organizations in Sistan and Baluchestan province were selected as the sample size. In the qualitative section of the research, the researcher first interviewed the experts and available documents to calculate the indicators of the soft leadership model based on soft power in government organizations through the method of thematic analysis. The output of this stage was the identification of 114 indicators in the form of 19 main dimensions and 32 sub-main dimensions. In the second step, to establish communication and sequence between the obtained dimensions and present the structural model, the method of interpretive structural modeling (ISM) was used. Based on the opinions of experts and analyzes, the smart leadership model based on soft power was calculated. The results showed that causal factors of soft leadership based on soft power in government organizations do not affect organizational strategy, but the underlying and structural factors of soft leadership based on soft power in government organizations affect strategy.

    Keywords: Smart Leadership, Soft power, Organizational Strategies of Leadership, Selected Government Organizations of Sistan, Baluchestan Province